Święty Jan Paweł II Patron Miasta Bełchatowa

Święty Jan Paweł II Patron Miasta Bełchatowa

Strona głównaNewsEdukacjaBezpieczna żywność - od pola do stołu

Bezpieczna żywność – od pola do stołu

Dlaczego kluczem do zdrowia jest żywność? Dowiedzieli się o tym uczniowie z Mickiewicza oraz ich rówieśnicy z innych szkół miejskich.

 

„Bezpieczna żywność – od pola do stołu”, pod tym hasłem obchodzony był w tym roku Światowy Dzień Zdrowia. Udział w tej międzynarodowej kampanii wzięli uczniowie Publicznego Gimnazjum nr 2 i III Liceum Ogólnokształcącego oraz ich koledzy ze szkół z terenu powiatu bełchatowskiego. Spotkanie odbyło się 10 kwietnia br. w placówce przy ul. Edwardów. W akcję przygotowaną przez nauczycieli SZSO nr 2 włączyły się Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bełchatowie oraz przedszkolaki z PS nr 5.

 

Zajęcia z młodzieżą przeprowadzone były kilkutorowo. Uczniowie otrzymali m.in. mini kompendia wiedzy dotyczące zdrowej żywności. Młodzi ludzie zapoznali się również z prezentacją na temat chorób przenoszonych drogą pokarmową oraz otrzymali wskazówki jak bezpiecznie przygotowywać, spożywać i przechowywać żywność. Gimnazjaliści i licealiści mogli też podziwiać związane tematycznie z akcją plakaty, zapoznać się z ciekawymi przepisami kulinarnymi oraz spróbować zdrowych przekąsek.  

 

Jednym z elementów wydarzenia była projekcja nagranego przez uczennice III LO krótkiego filmu na temat niewłaściwych zachowań konsumenckich w trakcie wykonywania zakupów. Nie zabrakło również kilku sytuacyjnych scenek z domowego „zacisza” promujących poprawne nawyki żywieniowe.

 

O doznania artystyczne uczestników spotkania zadbały solistki z SZSO nr 2: Sandra i Dominika, zespół muzyczny „Andante” w wykonaniu kilku utworów muzycznych oraz grupa taneczna dziewcząt III LO we własnym układzie. Gościnnie przed starszymi kolegami wystąpiły również przedszkolaki z „Piątki”. Dzieci wcieliły się w rolę owoców i warzyw.

 

Organizatorom Mickiewiczowskiego Dnia Zdrowia życzymy, aby akcja promująca bezpieczeństwo żywności znalazła oddźwięk wśród młodzieży i przyczyniła się do zmian ich zachowań żywieniowych, co wpłynie na lepszą jakość ich życia.

 

Autor: AR

a.rogaczewska@um.belchatow.pl

Na podstawie materiałów nadesłanych przez SZSO nr 2